dimecres, 23 de febrer del 2011

MOBILITAT SOSTENIBLE

Sentim aquests dies la controvèrsia entre la mobilitat a la zona urbana i la contaminació. La zona metropolitana està sotmesa a una pressió contaminant derivada del trànsit rodat que l’ofega, i aquesta situació s’agreuja quan les condicions climàtiques no afavoreixen la dispersió del material particulat que emeten els fums dels vehicles.
L’administració intenta posar solucions al problema, però aquest persisteix i ja s’albira la primera multa que la UE acabarà imposant a la ciutat de Barcelona per superar reiteradament els nivells de pol·lució ambiental tolerables.

I és que és curiós com de vegades ens costa sortir del bosc per poder veure els arbres. A Catalunya tenim una important producció de biodiesel de segona generació. Empreses catalanes, de vegades recolzades per la mateixa administració, que van decidir invertir en la producció d’energia neta. El biodiesel és un biocarburant fabricat a partir de residus que es revaloritzen energèticament en forma d’un combustible net i biodegradable. Entre moltes de les seves particularitats, n’hi ha una que el fa molt interessant: les seves emissions al ser emprat per un vehicle dièsel tenen entre un 60% i un 70% menys de material particulat. A més, recents estudis fets per universitats i entitats especialitzades demostren que altres contaminants com els NOx no només no augmenten, si no que disminueixen lleugerament en relació al dièsel fòssil.
Per tot això, i per considerar que l’ús de biodiesel de segona generació ajuda a mitigar l’efecte hivernacle, ajuda a trencar la dependència energètica del país i genera llocs de treball locals en el camp del reciclatge de residus, ens preguntem...
... com és que encara no hi ha cap vehicle de l’administració que utilitzi biodiesel?
... com és que la nostra administració encara no ha apostat clarament per l’ús del biodiesel?
Mentrestant, a l’espera que els nostres dirigents surtin del bosc, continuarem venent el biodiesel de segona generació a altres països d’Europa que sí el valoren. 
                                                                                                                        
Jordi Vaquer
Director Tècnic Stocks del Vallès
                              
                                                                            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada